Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2009 14:02 - Пълният член - жертва на световната конспирация
Автор: lisiza Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1882 Коментари: 0 Гласове:
2



 Да, ние българите сме много надарени, не само мъжете. Това и децата го знаят, а най-добре нашите баби. Ех, какви неща са се случвали по морето, на групи, на групи от соцлагера, да се почудят, видят и пипнат българската надареност – природа, климат, въздух, култура, музика, изобщо цялата ни география, история и култура. Повече географията, както казваше един мой професор, той хан Аспарух бил много гениален и далновиден пълководец, докарал племената си по тези красиви земи, но...Винаги има едно но, не е бил геолог. Ех, ако имахме и повече буквички от една химическа таблица, ехей...Нямаше ли да е повод за конспирация?

То всъщност, за културата е спора, не за члена, кой е по по най, щото ако се загледаме в последните открития на нашите български Индиана Джоунс, виждате ли, не един или двама – няколко!, какво се получава – не древна Елада е люлката на цивилизацията, а една малка страна наречена  България. Какъв е този Перперикон, който всява смут в цялата история на цивилизацията - повод за конспирация! Да отнемаме славата на древните гърци, само с една копка на стара лопата, от не знам  коя си година, нали все не ни стигат парите за култура...И от върха някъде в Родопите, изведнъж да се ширне морето на световната култура, а ние най-отгоре. Ама, как да стане това безболезнено, кой да ни го признае? Ами хайде, тогава да си заличаваме и  заслугите. Да видим, с какво още може да се погордеем, освен с този алогичен не славянски член.

Англия. Световна страна на...на много неща, но се сещам само за короната. Образец на монархията, на консерватизма, образец на начин на живот...Хм, поувлякох, се, не знам с точност, но става въпрос за закони. Да, тя е номер едно в света по закони, които се изпълняват и до ден днешен, не се променят, те са даденост. Затова там се живее добре, всеки си знае мястото, знае какво да очаква, знае всичко, което само него касае. Да тя е образец и на морското дело и е дала един от най-великите драматурзи, но най-ценното на Англия – езикът на Шекспир. Не, написах го неправилно – езика на Шекспир. Дали е имало реформи в езика им? Не знам, но съм сигурна че до последното англичанче, там се говори на правилен кралски английски език. До последното. Няма значение, че четох някъде - ако всички чужденци говореха английски като нас българите, нямаше да има нужда от други езици. И това ако не е повод за конспирация!

Друга страна? Русия. Хм, като започнем от менделеевата таблица, огромната й територия, руския символизъм, психологизъм в литературата, имената като...Да има велики поети, музиканти, художници...и няма да ми стигне мястото. Но те дали променят езика си? Не знам, само малки реформи, ето видели са от нас и хайде да махнат и те еровете в края на думите, които не променят значението им по същество. Повлияли сме им, лоша работа. Малка страна, на голяма. Да, позамислих се.

А ако се върнем в историята си по-надалеч, о, чак косите ми настръхват. Ето усилията на братята Кирил и Методий, да създали са азбука, която да отговаря най-добре на особеностите на славянските езици, по-точно на нашия български. Колко време им е трябвало да наложат славянската писменост за да бъде тя призната за световна писменост, след латинската, арабската и еврейската?

А се жалвате, че то пълния член, ние сме си го създали, ние и ще си го премахнем. Но трябваше да ни подскажат. Къде пак сме тръгнали с пълни гърди напред, пред другите народи. От толкова много надареност, на тях не ми остава друго освен да ни дишат праха. Не може така. Трябва да им дадем и техните пет минути звездна слава. Ами толкова векове, като не са направили нищо, за което да ги помним? Няма подобно положение. Всяка нация, народ, етнос, писменост и език попълват световната съкровищница, всеки според възможностите си.

Е, че ние много сме попълвали тази съкровищница, не сме забогатели, освен духовно, но има за какво да се гордеем. Затова, да махаме всички членове, само усложняват с висенето си нормалната ни реч. Ето подсказва ни се, защо да се опъваме, да го направим! Те, някои от конспирацията искат да знаят кои сме точно ние българите – с член, не сме в групата на славянските езици, пак с член, много приличаме на онези другите, ама нашите членове имат някакво по-особено потекло, не може да ни класифицират. Трябва да ни унифицират, опишат, подпечатат и да ни превърнат във вид удобен за (логаритмуване?), не, удобен за преглъщане. То с таз надареност, всяка врата ни е тясна.

Да много ни са заслугите. Безбожно надарени, във всякакви посоки. И сега, какво иска от нас световната конспирация – да не сме в  космос-онзи-това(космос-он-то), космос-о-т(космосът), да забравим за Перперикон, за Орфей(той беше негър, помните ли?). Да, аман от българи, задръстихме космоса с нашето присъствие. Малка страна с шепа народ, а таланти, дарования и е то сега този пълен член.

Да го махаме и да се успокоят духовете. Искам си спокойния живот, а не да прехвърлям правила в главата си – с „ят” ли беше или с „ът”. Е, кажете ми как е по-правилно – „членат”, „членът” или „членот”, то в различните области различно се произнася, а правилото беше, че е член-... Я да махнем и правилата, а? Само ни утежняват живота.

Какъв е този консерватизъм в езика? Да не сме в Англия? На Балканите сме. На Балканския полуостров, на кръстопътя, дето всеки си е оставял надареността. Сега страдате. Сега да страдаме ли, че сме надарени? Членувани или не – надарени сме – факт. Ах, по дяволите! Този факт, ако го произнесете на английски с горнолужишко произношение, не ви ли прилича на...(фъкит)? Да живее световната конспирация! Отвори ми очите. За всичко. Не членувано. Ненадарено. Просто - факт.

 



Тагове:   член,   жертва,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lisiza
Категория: Изкуство
Прочетен: 58220
Постинги: 22
Коментари: 36
Гласове: 225
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031